Rajče jedlé
Solanum lycopersicum - Má silné antibakteriální a vitamínové účinky. Sbírají se zralé plody, které působí močopudně, projímavě a antitoxicky. Jsou výborným prostředkem při odtučňovacích kůrách, a vhodným prostředkem při zácpě, ledvinových a srdečních chorobách, poruchy trávení, avitaminózy a látkové přeměny. Působí protiskleroticky a v kombinaci s pohankou léčí křečové žíly, hemeroidy a zlepšuje stav cév a kapilár, působí antibioticky, zlepšují trávení, činnost žaludku a střev, zlepšují krvetvorbu a mají vliv na tvorbu hemoglobinu. Jsou vhodnou potravou pro diabetiky. Působí jako nezávislý ochranný faktor u rakoviny prostaty a chrání před rakovinou žaludku a plic. Užívá se nejlépe čerstvá šťáva asi 3,5 dcl.denně. Nať se dá použít do osvěžující koupele a k odpuzení hmyzu. Rajčata se hojně používají v kosmetice jako obklady na unavenou a povadlou pokožku. Zhoršují dnu a revmatická onemocnění všeho druhu.Na hnisající rány, vyrážky apod. potírat rozkrojeným plodem
.
Léčivé účinky
Rajčata mají poměrně silný antibiotický účinek, zejména čerstvá šťáva.
Jsou silně močopudná, lze je užívat při onemocněních ledvin a močových cest.
Snižují obsah cholesterolu v krvi, působí antiskleroticky (zabraňují usazování cholesterolu do stěn cév).
Zlepšují krvetvorbu, především tvorbu hemoglobinu.
Působí jako imunostimulans.
Mají mírný projímavý účinek.
Příznivě ovlivňují jaterní funkce.
Mají určité preventivní účinky u nádorových onemocněních.
Rajčata mohou u některých jedinců zhoršit projevy probíhající artritidy nebo dny (podobně jako brambory, papriky a baklažány - tedy rostliny z čeledi lilkovitých). Více pak tepelně upravená rajčata než syrová šťáva.
Většina blahodárných účinků rajčat se vztahuje na syrové užití. Kuchyňskou úpravou dochází k řadě nepříznivých změn. Kečup údajně podporuje tvorbu plísní v organismu. Syrová rajčata jsou toxická.
Léčebná dávka rajčat činí asi 350 ml čerstvé šťávy denně.